Technologická příprava potravin pro dietu s omezením zbytků

30.03.2021

Vhodné - vaření, dušení, pečení (kromě horkovzdušné trouby jde i relativně snadno připravovat jídla pomocí mikrovlnné trouby)

Nevhodné - smažení (tepelnou úpravou vzniká riziko vytvoření přepalovaných tuků, které dráždí střevo)

Maso bychom tedy měli buď opékat na sucho nebo například vařit, dusit pod pokličkou či péct na vodě.

Pozor taky na jídla, kde základ při jejich vaření je smažení cibulky na oleji, kvůli přepalovaným tukům, viz výše.

Vyhýbáme se také jíšce (je to de facto osmažená kašovitá mouka, takže pro tuto dietu naprosto nevhodná).

Povolené jsou i některé druhy ovoce a zeleniny i přesto, že obsahují určité množství vlákniny. Přijatelné je malé množství, pokud jsou správně upraveny, tzn. pokud jsou velmi jemně nastrouhané nebo ve formě kaší. Tím se vlákniny nezbavíme, ale pouze rozmixujeme na menší částečky, které střeva dráždí méně.

Zahušťovat lze například nasucho opraženou moukou.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky