Vhodné a nevhodné potraviny pro dietu 3 FIT
Jídelníček by měl být co nejvíce pestrý a jídla by měla být rozložena v průběhu celého dne. Vhodné je proto mít 3-5 jídel denně.
Vhodné zařadit do jídelníčku
- rostlinné oleje
- zařadit větší množství ovoce a zeleniny (jak syrové, tak tepelně upravené) jako cenného zdroje vlákniny, vitamínů, minerálů a vody - - doporučeno je alespoň 400 g ovoce a zeleniny denně (vyjma brambor (i sladkých))
- z cukrů je vhodné zařadit do stravy více polysacharidů (tzv. složitých cukrů) na úkor jednoduchých (rychlých cukrů) - kvalitním zdrojem polysacharidů jsou např. brambory, celozrnné obiloviny, oves
kukuřice, proso, hnědá rýže
- cenným zdrojem vlákniny jsou i luštěniny - ty jsou zároveň zdrojem rostlinných bílkovin - lze je využít i do polévek či pomazánek, jako přílohy i jako hlavní jídlo
Méně než 30 % celkové energie, kterou potravou získáváme, by měly tvořit tuky. (Tuky jsou velmi zajímavou kapitolou, co se výživy týče - pokud byste o nich chtěli zjisti více, zde je odkaz na článek). Co nejvíce tuků, přijatých potravou, by mělo být nenasycených - ty se přirozeně vyskytují např. v rybách, oříškách či avokádu, semínkách, sóje, olivovém oleji a dalších.
pokud budeme dodržovat denní příjem ovoce a zeleniny 400 g, o nedostatek vlákniny není třeba se obávat - ovoce a zelenina jsou velmi cenným zdrojem vlákniny a jejich dostatečným příjmem zajistíme i dostatečný příjem vlákniny
- jako zdroj bílkovin jsou např. vejce (zde ale pozor na množství cholesterolu), libové maso a ryby, především ty mořské, které by měli být do našeho jídelníčku zařazeny alespoň 1-2x týdně
- mléčné výrobky co nejméně technicky upravené, neslazené a čerstvé - např. tvrdé sýry, tvaroh, čerstvé jogurty, polotučné mléko, zakysané výrobky - acidofilní mléko, kefír atd.
- ořechy a olejnatá semena jako zdroj minerálů a tuků
- Doporučená
denní dávka soli pro dospělého jedince by neměla překračovat podle doporučení
WHO 5 g denně - pro lepší představu, to odpovídá přibližně 1 čajové lžičce soli
- omezení soli v potravě může být významným faktorem při prevenci civilizačních
chorob, jako jsou například hypertenze a jiná onemocnění kardiovaskulárního
systému, obezita, či diabetes mellitus.
K dochucování jsou vhodné např. čerstvé bylinky (bazalka, tymián, petržel) nebo jednodruhové sušené koření pro zamezení soli, která se nachází ve směsích - chutné kořenící směsi lze připravit i bez drahých směsí s vysokým obsahem soli!
Doporučeno omezit
Méně než 10 % celkové energie, kterou potravou získáváme (pro více informací o doporučeném množství energie v potravě zde a přehledně o zdravém rozložení talíře zde) by měly tvořit jednoduché cukry - jedná se např. o cukry, které jsou uměle přidávány do jídel a nápojů, jako je třeba moučkový cukr, třtinový cukr, jedná se ale i o cukry, které se přirozeně nacházejí například v medu, sirupech, ovocných koncentrátech atd.
Měli bychom se pokusit co nejvíce omezit potraviny, které obsahují tuky nasycené - ty se vyskytují např. v tučném mase, tučných mléčných výrobcích, jako je smetana, tučné sýry, máslo, dále třeba v kokosovém nebo palmovém oleji
výrazně omezit bychom měli příjem tzv. trans-mastných kyselin
snížit množství soli v potravě na max. 5 g soli na den - důvod, proč je sůl pořád tak propírána, je vysvětlen zde
výrobky z druhotně zpracovaného masa - trvanlivé - salámy, vuřty, klobásy - pro vysoký obsah živočišných tuků a soli
polotovary, instantní jídla a kořenící směsi pro vysoký obsah soli