Vhodné a nevhodné potraviny pro antikoagulační dietu
29.03.2021
Zde je uveden seznam obecně doporučovaných a nedoporučovaných potravin. Důležité je ale říct, že každý jedinec je jiný a každý tak může na různé potraviny reagovat různě - např. alergickou reakcí. Berte tedy tento námi vytvořený seznam jako návod, který je ale třeba upravit individuálně podle vašeho zdraví.
Vhodné potraviny
- vepřové maso, králík a ryby, např. kuře, krůta, telecí a hovězí maso obsahují malé množství vitaminu K, je proto doporučována pouze konzumace malého množství tohoto druhu masa
- máslo
- oleje - slunečnicový a řepkový
- mléko, kefír, acidofilní mléko, žervé, pudink, tvaroh (měkký i netučný tvrdý), smetana
- sýry až do 30 % tuku v sušině, tudíž např. Cottage, tvarůžky, syrečky, eidam do 30 %, mozzarella, balkánský sýr, ricotta, tavený nízkotučný sýr, Lučina linie, Hermelín figura, smetanové sýry
- vejce - bílky možno konzumovat bez omezení, žloutek max. 1 denně (výjimkou je použití vajec do těsta, i tak je ale třeba dbát na co největší možné omezení)
- ovoce - téměř všechny druhy, kromě nedoporučovaných viz níže
- zelenina - především kořenová, např. mrkev, petržel, celer, ředkvičky, ředkev (jen v malém množství), brambory, houby, červená paprika, rajčata (pouze zralá), okurka a cuketa oloupané
- pečivo - bez omezení - bílé i celozrnné pečivo - např. rohlíky, housky, chléb, koláče, dorty, zákusky, veky, žemle, vánočka, mazanec
- sladká jídla - ovocné tvarohové knedlíky, moučníky z piškotového nebo jogurtového těsta, vaflové těsto, linecké, listové, odpalované, v menší míře kynuté, rýžový nákyp
- těstoviny a rýže
- knedlíky (kypřené kypřícím práškem)
- koření - téměř všechny druhy (kromě nevhodných)
- med
- polévky - např. vepřový a zeleninový vývar, rybí polévka, bramboračka, houbová polévka, rajská, pórková
- omáčky - např. rajská, mrkvocelerová, svíčková, houbová a další (vždy je potřeba brát ohled jenom na doporučené a nedoporučené potraviny
- čaje - slabý černý, ovocné, slabé kakao a bílá káva, čaj s mlékem
- ovocné šťávy, džusy, mošty
Nevhodné potraviny
- ve velkém množství kuře, krůta, telecí a hovězí maso - v malém je konzumace povolena
- vnitřnosti, především játra
- oleje - sójový a olivový olej
- margarín
- ve větším množství jogurty - obsahují živé kultury - ty podporují růst střevních bakterií, které zvyšují přirozenou produkci vitaminu K
- majonéza
- ovoce - kiwi, grapefruit, mango, švestky, pistácie, ve velkém množství maliny a ostružiny
- zelenina - kapusta, brokolice, květák, česnek, čínské zelí, hlávkový salát, špenát, řeřicha, pažitka,
- hrášek, fazole (zelené), červené mořské řasy, avokádo, polníček, chřest, zelená paprika, červená řepa
- sójové boby, cizrna, luštěniny
- máta, čajové lístky, hořčicová nať, tuřín, petrželová nať
- kopr
- zelené a bylinkové čaje
- alkoholické nápoje