Vhodné a nevhodné potraviny pro antikoagulační dietu

29.03.2021

Zde je uveden seznam obecně doporučovaných a nedoporučovaných potravin. Důležité je ale říct, že každý jedinec je jiný a každý tak může na různé potraviny reagovat různě - např. alergickou reakcí. Berte tedy tento námi vytvořený seznam jako návod, který je ale třeba upravit individuálně podle vašeho zdraví.

Vhodné potraviny

  • vepřové maso, králík a ryby, např. kuře, krůta, telecí a hovězí maso obsahují malé množství vitaminu K, je proto doporučována pouze konzumace malého množství tohoto druhu masa
  • máslo
  • oleje - slunečnicový a řepkový
  • mléko, kefír, acidofilní mléko, žervé, pudink, tvaroh (měkký i netučný tvrdý), smetana
  • sýry až do 30 % tuku v sušině, tudíž např. Cottage, tvarůžky, syrečky, eidam do 30 %, mozzarella, balkánský sýr, ricotta, tavený nízkotučný sýr, Lučina linie, Hermelín figura, smetanové sýry
  • vejce - bílky možno konzumovat bez omezení, žloutek max. 1 denně (výjimkou je použití vajec do těsta, i tak je ale třeba dbát na co největší možné omezení)
  • ovoce - téměř všechny druhy, kromě nedoporučovaných viz níže
  • zelenina - především kořenová, např. mrkev, petržel, celer, ředkvičky, ředkev (jen v malém množství), brambory, houby, červená paprika, rajčata (pouze zralá), okurka a cuketa oloupané
  • pečivo - bez omezení - bílé i celozrnné pečivo - např. rohlíky, housky, chléb, koláče, dorty, zákusky, veky, žemle, vánočka, mazanec
  • sladká jídla - ovocné tvarohové knedlíky, moučníky z piškotového nebo jogurtového těsta, vaflové těsto, linecké, listové, odpalované, v menší míře kynuté, rýžový nákyp
  • těstoviny a rýže
  • knedlíky (kypřené kypřícím práškem)
  • koření - téměř všechny druhy (kromě nevhodných)
  • med
  • polévky - např. vepřový a zeleninový vývar, rybí polévka, bramboračka, houbová polévka, rajská, pórková
  • omáčky - např. rajská, mrkvocelerová, svíčková, houbová a další (vždy je potřeba brát ohled jenom na doporučené a nedoporučené potraviny
  • čaje - slabý černý, ovocné, slabé kakao a bílá káva, čaj s mlékem
  • ovocné šťávy, džusy, mošty

Nevhodné potraviny

  • ve velkém množství kuře, krůta, telecí a hovězí maso - v malém je konzumace povolena
  • vnitřnosti, především játra
  • oleje - sójový a olivový olej
  • margarín
  • ve větším množství jogurty - obsahují živé kultury - ty podporují růst střevních bakterií, které zvyšují přirozenou produkci vitaminu K
  • majonéza
  • ovoce - kiwi, grapefruit, mango, švestky, pistácie, ve velkém množství maliny a ostružiny
  • zelenina - kapusta, brokolice, květák, česnek, čínské zelí, hlávkový salát, špenát, řeřicha, pažitka,
  • hrášek, fazole (zelené), červené mořské řasy, avokádo, polníček, chřest, zelená paprika, červená řepa
  • sójové boby, cizrna, luštěniny
  • máta, čajové lístky, hořčicová nať, tuřín, petrželová nať
  • kopr
  • zelené a bylinkové čaje
  • alkoholické nápoje
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky