Vhodné a nevhodné potraviny pro dietu 3 MAL
Vhodné a nevhodné potraviny pro dietu 3 MAL
23.05.2021
Vhodné potraviny
- tuky - rostlinné oleje i máslo
- libové maso - kuřecí (prsa), krůtí (prsa), hovězí (kýta, kližka), vepřové (panenka, pečeně)
- vejce
- ryby - ideální zařadit do jídelníčku 2x týdně, z čehož by alespoň jednou měla být zařazena mořská ryba
- brambory, obiloviny
- mléčné výrobky - preference tučných a polotučných výrobků
- sýry s obsahem tuku alespoň 30 %
- polotučné a plnotučné zakysané mléčné výrobky - slazené i neslazené
- jemné a trvanlivé pečivo
- uzeniny - vhodnější s nižším množstvím tuku a vyšším obsahem bílkovin
- nápoje - slazené i neslazené
Méně vhodné potraviny, potraviny s omezením
ovoce a zeleniny - omezené množství na 200-250 g na den (pro vyšší obsah vlákniny)
luštěniny - jen při dobré toleranci
ořechy a olejnatá semena (slunečnice, dýňová semínka, ...) - jen při dobré toleranci
nízkotučné a odtučněné mléčné výrobky