Vhodné a nevhodné potraviny pro dietu 3 MAL

23.05.2021

Vhodné potraviny

    • tuky - rostlinné oleje i máslo
    • libové maso - kuřecí (prsa), krůtí (prsa), hovězí (kýta, kližka), vepřové (panenka, pečeně)
    • vejce
    • ryby - ideální zařadit do jídelníčku 2x týdně, z čehož by alespoň jednou měla být zařazena mořská ryba
    • brambory, obiloviny
    • mléčné výrobky - preference tučných a polotučných výrobků
    • sýry s obsahem tuku alespoň 30 %
    • polotučné a plnotučné zakysané mléčné výrobky - slazené i neslazené
    • jemné a trvanlivé pečivo
    • uzeniny - vhodnější s nižším množstvím tuku a vyšším obsahem bílkovin
    • nápoje - slazené i neslazené

    Méně vhodné potraviny, potraviny s omezením

    • ovoce a zeleniny - omezené množství na 200-250 g na den (pro vyšší obsah vlákniny)

    • luštěniny - jen při dobré toleranci

    • ořechy a olejnatá semena (slunečnice, dýňová semínka, ...) - jen při dobré toleranci

    • nízkotučné a odtučněné mléčné výrobky


      Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky