Vhodné a nevhodné potraviny pro dietu s omezením zbytků
Zde je uveden seznam obecně doporučovaných a nedoporučovaných potravin. Důležité je ale říct, že každý jedinec je jiný a každý tak může na různé potraviny reagovat různě. Potravina, která pro jednoho může být bezproblémová, může dalšího dráždit a způsobovat mu problémy. To je případ třeba černé kávy a alkoholu. Většina pacientů s touto dietou udává špatnou snášenlivost na černou kávu a alkohol, proto jsou zde uváděny jako nedoporučované potraviny.
Vhodné potraviny
- libové maso - libové hovězí, libové vepřové, kuřecí, krůta, králík, netučné sladkovodní i mořské ryby
- libové uzeniny (nad 80 % masa) - šunka, salám
- rostlinné tuky - Rama, pomazánkové máslo, máslo (do 10 g na porci a přidané až PO uvaření jídla tak, aby nedocházelo k přepalování)
- oleje - slunečnicový, řepkový, olivový ...
- nízkotučné mléčné výrobky - např. jogurty max. do 3 % tuku v sušině, tvaroh bez tuku, Cottage, ricotta, nízkotučné termizované sýry (nízkotučná lučina...), pudink
- malé množství nízkotučných sýrů (do 30 % tuku v sušině)
- vejce pouze občas a jen v malém množství jako nutná součást přípravy pokrmů (např. vejce do piškotového korpusu...)
- ovoce - vždy bez slupek a semínek - např. jablka, pokud budou strouhaná a loupaná, banány, meruňky, broskve, švestky
- ovocné šťávy, džemy, kompoty z výše zmíněných druhů ovoce (další druhy pouze individuálně
- podle snášenlivosti), pyré
- zelenina - vždy bez slupek a semínek, pozor také na to, aby zelenina nebyla nadýmavá - např. tedy možno konzumovat v přiměřeném množství rozmixovanou mrkev, celer, petržel, špenátový
- protlak, bramborová kaše, ostatní druhy zeleniny případně dle snášenlivosti
- pečivo - starší (čerstvé NE z důvodu nadýmavosti) veky, žemle
- sladká jídla - ovocné tvarohové knedlíky, moučníky z piškotového nebo jogurtového těsta, rýžový nákyp, ale i třeba starší vánočka, pokud bude bez rozinek a ořechů
- med
- polévky - pouze pokud zelenina v nich bude rozmixovaná a polévka nebude tučná, obilovinové
- polévky
- omáčky - např. rajská, pozor ale na jíšku
- koření pouze nedráždivé, nepálivé - např. petržel, pažitka, bazalka, kopr
- těstoviny, rýže
- čaje (kromě černého), mošty
Nevhodné potraviny
- tučné maso - vepřové, kachna, husa, zvěřina, uzené maso, zabíjačkové pokrmy, tučné a kyselé ryby
- tučné uzeniny - různé paštiky, olejovky, slanina, špek, škvarky
- živočišné tuky - sádlo, máslo ve velkém množství a nebo po tepelné úpravě
- tučné mléčné výrobky - plnotučné mléko, šlehačky, smetana (např. na šlehání), různé druhy tučných sýrů (gouda), uzené sýry, pikantní sýry, plísňové či zrající sýry (Niva, Camembert)
- vejce (povolené pouze občas a jen v malém množství jako nutná součást přípravy pokrmů)
- majonéza
- ovoce v celku, ananas, bobuloviny (rybíz, jahody, ostružiny, maliny), ovoce se semínky - kiwi, hruška
- jakékoliv ořechy
- mák
- zelenina - nadýmavá, se slupkami, semínky - kapusta, květák, kedlubna, ředkvičky, hrášek, kukuřice, fazole, houby, okurky salátové, okurky sterilizované, česnek, paprika, cibule
- čerstvé, teplé, kynuté pečivo či moučníky (jsou nadýmavé), celozrnné pečivo (obsahuje semínka), chléb
- koblihy, palačinky (jsou smažené/ připravované na oleji), oříškové pečivo, máslové a smetanové krémy, smetanové zmrzliny, buchty a obecně kynuté těsto
- polévky - tučné (gulášová nebo třeba zabijačková polévka), s velkými kusy zeleniny, česneková (dráždivá), luštěninové (nadýmavé)
- omáčky - např. smetanové, houbová, tučné a mastné omáčky, omáčky, pro které je základ osmažená cibule
- koření - paprika, chilli, česnek, pepř, paprika
- hořčice (semínka, tučné), magi, masox, wasabi, sójová omáčka, worcester - všechno příliš
- kořeněné/ pálivé a tak dráždivé pro zažívací trakt
- černá káva, alkoholické nápoje (velmi dráždivé pro žaludek), perlivé nápoje (nadýmavé)