Vhodné a nevhodné potraviny pro nízkobílkovinnou dietu

16.02.2021

Zde je uveden seznam obecně doporučovaných a nedoporučovaných potravin. Důležité je ale říct, že každý jedinec je jiný a každý tak může na různé potraviny reagovat různě. Potravina, která pro jednoho může být bezproblémová, může dalšího dráždit a způsobovat mu problémy.

Vhodné potraviny

  • libové maso (např. kuřecí)

  • vybrané uzeniny - např. nízkotučná libová šunka (vepřová, krůtí, kuřecí)

  • libové ryby (mořská štika, treska, lín, hladkoun, štika, garnát, rejnok)

  • nízkotučné mléčné výrobky

  • obilniny (rýže, ovesné vločky, mouka), těstoviny

  • chléb pšeničný (na rozdíl od celozrnných chlebů nebo tukového pečiva obsahuje jenom málo tuku)

  • bílý, třtinový, hroznový cukr, med

  • koření pouze nedráždivé (kmín, bobkový list, kopr, pažitka, ...)

  • vývary z libového masa, zeleninové vývary v souladu s vhodnou zeleninou

  • ovoce - mimo bobulovin a rajčatových semínek (v semínkách je množství tuků), jablečných slupek, či kokosu, vhodná jsou tedy např. oloupaná jablka, meruňky, broskve, pomeranče, banány, grepy, kompoty, šťávy, mošty, džusy, pyré

  • zelenina - pouze nenadýmavá, nedráždivá, nepálivá, bez semínek, např. mrkev, salát, petržel, celer, červená řepa, špenát

  • mezi povolené tuky v malém množství patří máslo (NE tepelně upravené), slunečnicový olej

    Nevhodné potraviny

    • tuky - sádlo, slanina, lůj, přepálené máslo, smetana, žloutky

    • tučné mléčné výrobky

    • majonéza, tatarská omáčka, hořčice

    • tučné maso, ryby a uzeniny (kachna, husa, skopové, rybí konzervy, zvěřina, vnitřnosti)

    • smažené pečivo (koblížky, smažený suk), linecká, lístková, odpalovaná a smažená těsta (obsahují v sobě máslo, které projde tepelnou úpravou - může dojít k přepálení)

    • čerstvý chléb (teplé pečivo bývá nadýmavé)

    • celozrnné pečivo a chléb (semínka - obsahují velké množství tuku)

    • sušenky, dorty, oplatky (závisí na složení a technologické přípravě)

    • kakao, čokoláda (pro velký obsah tuku)

    • zelenina - česnek, cibule, pálivá paprika, zelí, luštěniny, sója, kapusta, hrách, fazole, čočka

    • ovoce - bobuloviny (brusinky, ostružiny, rybíz, angrešt, rebarbora, jahody, maliny, borůvky, brusinky), hrušky, švestky, fíky, datle, ořechy, mák, rajčatová semínka - vše pro obsah semínek, jež obsahují tuky; jablečná slupka, kokos

    • dráždivé a pálivé koření

    • černá káva, alkohol, perlivé nápoje

    • cokoliv nadýmavého

    • oříšky, arašídy

    • smažená jídla

    • tučné omáčky, vývary z tučného masa, polévky z nedoporučené zeleniny

    Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky