Vhodné a nevhodné potraviny pro nízkobílkovinnou dietu
Zde je uveden seznam obecně doporučovaných a nedoporučovaných potravin. Důležité je ale říct, že každý jedinec je jiný a každý tak může na různé potraviny reagovat různě. Potravina, která pro jednoho může být bezproblémová, může dalšího dráždit a způsobovat mu problémy.
Vhodné potraviny
libové maso (např. kuřecí)
vybrané uzeniny - např. nízkotučná libová šunka (vepřová, krůtí, kuřecí)
libové ryby (mořská štika, treska, lín, hladkoun, štika, garnát, rejnok)
nízkotučné mléčné výrobky
obilniny (rýže, ovesné vločky, mouka), těstoviny
chléb pšeničný (na rozdíl od celozrnných chlebů nebo tukového pečiva obsahuje jenom málo tuku)
bílý, třtinový, hroznový cukr, med
koření pouze nedráždivé (kmín, bobkový list, kopr, pažitka, ...)
vývary z libového masa, zeleninové vývary v souladu s vhodnou zeleninou
ovoce - mimo bobulovin a rajčatových semínek (v semínkách je množství tuků), jablečných slupek, či kokosu, vhodná jsou tedy např. oloupaná jablka, meruňky, broskve, pomeranče, banány, grepy, kompoty, šťávy, mošty, džusy, pyré
zelenina - pouze nenadýmavá, nedráždivá, nepálivá, bez semínek, např. mrkev, salát, petržel, celer, červená řepa, špenát
mezi povolené tuky v malém množství patří máslo (NE tepelně upravené), slunečnicový olej
Nevhodné potraviny
tuky - sádlo, slanina, lůj, přepálené máslo, smetana, žloutky
tučné mléčné výrobky
majonéza, tatarská omáčka, hořčice
tučné maso, ryby a uzeniny (kachna, husa, skopové, rybí konzervy, zvěřina, vnitřnosti)
smažené pečivo (koblížky, smažený suk), linecká, lístková, odpalovaná a smažená těsta (obsahují v sobě máslo, které projde tepelnou úpravou - může dojít k přepálení)
čerstvý chléb (teplé pečivo bývá nadýmavé)
celozrnné pečivo a chléb (semínka - obsahují velké množství tuku)
sušenky, dorty, oplatky (závisí na složení a technologické přípravě)
kakao, čokoláda (pro velký obsah tuku)
zelenina - česnek, cibule, pálivá paprika, zelí, luštěniny, sója, kapusta, hrách, fazole, čočka
ovoce - bobuloviny (brusinky, ostružiny, rybíz, angrešt, rebarbora, jahody, maliny, borůvky, brusinky), hrušky, švestky, fíky, datle, ořechy, mák, rajčatová semínka - vše pro obsah semínek, jež obsahují tuky; jablečná slupka, kokos
dráždivé a pálivé koření
černá káva, alkohol, perlivé nápoje
cokoliv nadýmavého
oříšky, arašídy
smažená jídla
tučné omáčky, vývary z tučného masa, polévky z nedoporučené zeleniny