Vhodné a nevhodné potraviny pro dietu se sníženým obsahem energie

01.04.2021

Zde je uveden seznam obecně doporučovaných a nedoporučovaných potravin. Důležité je ale říct, že každý jedinec je jiný a každý tak může na různé potraviny reagovat různě. Potravina, která pro jednoho může být bezproblémová, může dalšího dráždit a způsobovat mu problémy. Dále je u této diety důležité doporučenou kalorickou hodnotu přijaté potravy určit individuálně pro každého jedince. To lze například cestou nutričního terapeuta (viz seznam terapeutů), nebo pokud je redukční dieta v kombinaci ještě s jinou dietou, tak poté konzultovat doporučený energetický příjem s ošetřujícím lékařem, který ji indikoval.

Vhodné potraviny

  • libové maso - libové hovězí, libové vepřové, kuřecí, krůta, telecí, králík, netučné sladkovodní i mořské ryby (ryby velmi vhodné zařadit do jídelníčku třeba i 1x denně)

  • libové uzeniny - šunka - vepřová, kuřecí, krůtí, šunkový salám, drůbeží salámy

  • rostlinné tuky - Rama, Flora, Alfa

  • máslo pouze v malém množství a tak, aby neprošlo tepelnou úpravou, lepší jej zcela vynechat

  • oleje - slunečnicový, řepkový, olivový

  • nízkotučné mléčné výrobky - např. jogurty max. do 3 % tuku v sušině, tvaroh bez tuku, Cottage, ricotta, nízkotučné termizované sýry (nízkotučná lučina, ...)

  • nízkotučné a polotučné mléko, kefír, acidofilní mléko

  • malé množství nízkotučných sýrů (do 30 % tuku v sušině)

  • vejce pouze občas a jen v malém množství (jedno vejce obsahuje dokonce maximální doporučené množství cholesterolu na celý den) jako nutná součást přípravy pokrmů (např. vejce do piškotového korpusu), bílky lze konzumovat bez omezení

  • ovoce - rozhoduje obsah fruktózy v daném ovoci, proto jsou např. povolena jablka, hrušky, višně, třešně, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, grep, citrón, mandarinka, pomeranč, meloun, kiwi, meruňky, švestky, ryngle

  • ovocné šťávy, mošty a džusy bez cukru

  • zelenina - bez omezení, vhodné zařadit zeleninu jako každodenní součást jídelníčku

  • sója - lze ji využít jako náhražku masa, je třeba ale dbát na její relativně velkou energetickou hodnotu

  • protlak

  • vařené brambory, bramborové placky, bramborová kaše

  • celozrnné pečivo

  • polévky - netučné masové vývary se zavářkou (rýže, těstoviny, kapání), zeleninové polévky

  • omáčky - např. rajská, pozor ale na jíšku

  • koření bez omezení podle snášenlivosti pacienta

  • těstoviny, rýže, luštěniny

  • nápoje - voda (s citrónem), neslazené čaje, bílá káva, minerální vody (v lepším případě bez přidaných sladidel), ovocné šťávy, mošty, džusy - vše bez cukru, káva bez cukru a smetany

    Nevhodné potraviny

    • tučné maso - husa, kachna, uzené maso, vnitřnosti (játra)
    • uzeniny - salámy, párky, klobásy, vuřty, paštiky
    • plnotučné mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty
    • tučné sýry a slazené jogurty, tučný tvaroh
    • majonéza
    • vejce - více než 2 vejce týdně (ne jako součást těst a pokrmů)
    • živočišné tuky jako sádlo, slanina, špek, škvarky, máslo, Omega
    • oleje - kokosový a palmový - především ve sladkých pokrmech
    • ovoce - banány, broskve, hroznové víno - vysoký obsah cukru
    • sušené ovoce, rozinky
    • bílé pečivo - veka, tukový rohlík a houska, bílý chléb, dorty, zákusky a sladké pečivo
    • houskové a bramborové knedlíky
    • hranolky, smažené brambory, smažené cibulové kroužky atd.
    • polévky - příliš hutné a tučné - gulášová polévka, smetanové polévky, zabijačkové polévky
    • sladké nápoje, džusy, sirupy, limonády
    • alkoholické nápoje
    Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky