Vhodné a nevhodné potraviny pro dietu se sníženým obsahem energie
Zde je uveden seznam obecně doporučovaných a nedoporučovaných potravin. Důležité je ale říct, že každý jedinec je jiný a každý tak může na různé potraviny reagovat různě. Potravina, která pro jednoho může být bezproblémová, může dalšího dráždit a způsobovat mu problémy. Dále je u této diety důležité doporučenou kalorickou hodnotu přijaté potravy určit individuálně pro každého jedince. To lze například cestou nutričního terapeuta (viz seznam terapeutů), nebo pokud je redukční dieta v kombinaci ještě s jinou dietou, tak poté konzultovat doporučený energetický příjem s ošetřujícím lékařem, který ji indikoval.
Vhodné potraviny
libové maso - libové hovězí, libové vepřové, kuřecí, krůta, telecí, králík, netučné sladkovodní i mořské ryby (ryby velmi vhodné zařadit do jídelníčku třeba i 1x denně)
libové uzeniny - šunka - vepřová, kuřecí, krůtí, šunkový salám, drůbeží salámy
rostlinné tuky - Rama, Flora, Alfa
máslo pouze v malém množství a tak, aby neprošlo tepelnou úpravou, lepší jej zcela vynechat
oleje - slunečnicový, řepkový, olivový
nízkotučné mléčné výrobky - např. jogurty max. do 3 % tuku v sušině, tvaroh bez tuku, Cottage, ricotta, nízkotučné termizované sýry (nízkotučná lučina, ...)
nízkotučné a polotučné mléko, kefír, acidofilní mléko
malé množství nízkotučných sýrů (do 30 % tuku v sušině)
vejce pouze občas a jen v malém množství (jedno vejce obsahuje dokonce maximální doporučené množství cholesterolu na celý den) jako nutná součást přípravy pokrmů (např. vejce do piškotového korpusu), bílky lze konzumovat bez omezení
ovoce - rozhoduje obsah fruktózy v daném ovoci, proto jsou např. povolena jablka, hrušky, višně, třešně, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, grep, citrón, mandarinka, pomeranč, meloun, kiwi, meruňky, švestky, ryngle
ovocné šťávy, mošty a džusy bez cukru
zelenina - bez omezení, vhodné zařadit zeleninu jako každodenní součást jídelníčku
sója - lze ji využít jako náhražku masa, je třeba ale dbát na její relativně velkou energetickou hodnotu
protlak
vařené brambory, bramborové placky, bramborová kaše
celozrnné pečivo
polévky - netučné masové vývary se zavářkou (rýže, těstoviny, kapání), zeleninové polévky
omáčky - např. rajská, pozor ale na jíšku
koření bez omezení podle snášenlivosti pacienta
těstoviny, rýže, luštěniny
nápoje - voda (s citrónem), neslazené čaje, bílá káva, minerální vody (v lepším případě bez přidaných sladidel), ovocné šťávy, mošty, džusy - vše bez cukru, káva bez cukru a smetany
Nevhodné potraviny
- tučné maso - husa, kachna, uzené maso, vnitřnosti (játra)
- uzeniny - salámy, párky, klobásy, vuřty, paštiky
- plnotučné mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty
- tučné sýry a slazené jogurty, tučný tvaroh
- majonéza
- vejce - více než 2 vejce týdně (ne jako součást těst a pokrmů)
- živočišné tuky jako sádlo, slanina, špek, škvarky, máslo, Omega
- oleje - kokosový a palmový - především ve sladkých pokrmech
- ovoce - banány, broskve, hroznové víno - vysoký obsah cukru
- sušené ovoce, rozinky
- bílé pečivo - veka, tukový rohlík a houska, bílý chléb, dorty, zákusky a sladké pečivo
- houskové a bramborové knedlíky
- hranolky, smažené brambory, smažené cibulové kroužky atd.
- polévky - příliš hutné a tučné - gulášová polévka, smetanové polévky, zabijačkové polévky
- sladké nápoje, džusy, sirupy, limonády
- alkoholické nápoje