Vhodné a nevhodné potraviny pro šetřící dietu

Hlavním cílem této diety je zlepšení trávení u pacientů s dyspeptickými potížemi. Vhodné jsou proto především potraviny, které jsou snadno stravitelné, nezatěžují náš trávicí trakt a nejsou dráždivé. Vhodné proto nejsou velmi tučné potraviny, dále potraviny nadýmavé a pálivá, pikantní, silně kořeněná jídla..

Vhodné potraviny

  • libové maso (např kuřecí, hovězí, telecí, králík, krůtí, libové vepřové)
  • vybrané uzeniny - např. nízkotučná libová šunka (vepřová, krůtí, kuřecí), drůbeží dietní salám s vysokým obsahem masa, dietní párky
  • vhodné je do jídelníčku zařadit libové ryby alespoň 1-2x týdně (alespoň 1x rybu mořskou)(mořská štika, treska, lín, hladkoun, štika, garnát, rejnok)
  • nízkotučné a polotučné mléčné výrobky, zakysané mléčné výrobky, kefír, acidofilní mléko, přírodní tvrdé čerstvé sýry do 30 % tuku v sušině (např. eidam do 30% tuku), Lučina, Žervé, nízkotučný jogurt (max. 3 % tuku v sušině), pudink, netučný tvaroh
  • obilniny (rýže, ovesné vločky, mouka), těstoviny
  • pečivo nikdy ne teplé a čerstvé - nadýmá!!! chléb pšeničný (na rozdíl od celozrnných chlebů nebo tukového pečiva obsahuje jenom málo tuku a neobsahuje semínka, která nadýmají), veky, žemle, netučné housky
  • moučníky - rýžový nebo krupicový nákyp (pozor ale na suroviny a technologickou přípravu jídla), piškotová těsta
  • knedlíky (kypřené kypřícím práškem, aby nedošlo k nadýmání)
  • bílý, třtinový, hroznový cukr, med
  • koření pouze nedráždivé (kmín, bobkový list, kopr, pažitka, libeček, bazalka, petrželová či celerová nať) - například kmín je velmi vhodný proti nadýmání (kojící matky často pijí kmínové vývary, aby kojenec netrpěl nadýmáním)
  • vývary z libového masa, zeleninové vývary v souladu s vhodnou zeleninou, vývary se zavářkou (nudle, kapání, rýže), bramborová polévka (s pouze malým množstvím majoránky pro nadýmanost!)
  • mrkvová polévka, rybí polévka, drožďová polévka, kmínová polévka
  • omáčky např. rajská (z protlaku), koprová, citrónová, pažitková
  • ovoce a zelenina by se měla konzumovat v množství kolem 250 g/ den
  • ovoce - mimo bobulovin a rajčatových semínek (v semínkách je množství tuků), jablečných slupek, či kokosu, vhodná jsou tedy např. oloupaná jablka, meruňky, broskve, pomeranče, banány, grepy
  • kompoty, šťávy, mošty, džusy, pyré, přesnídávky
  • zelenina - pouze nenadýmavá, nedráždivá, nepálivá, bez semínek, např. mrkev, salát, petržel, celer, červená řepa, špenát, hlávkový salát
  • brambory
  • bramborová kaše (NE z plnotučného mléka), bramborové placky, bramborové šišky, noky, knedlíky (práškové, ne kynuté!!!)
  • rajčatový protlak
  • tuky nikdy nesmí být tepelně upraveny a jejich množství v potravě by nemělo být významné - mezi povolené tuky patří v malém množství máslo (NE tepelně upravené!) - pomazánkové máslo, Hera, Flora, Rama, slunečnicový olej, řepkový olej, olivový olej
  • celá vejce pouze výjimečně jako například nezbytná součást těsta (ve žloutku je velké množství tuku, proto by se mělo zamezit jeho konzumaci, naopak bílek lze konzumovat bez omezení)
  • čaj - ovocný, zelený, slabý černý, kmínový, bylinkový, šípkový
  • slabé kakao, bílá káva
  • ovocné šťávy a mošty
  • minerální vody (v lepším případě bez bublinek - nadýmají)

.

Nevhodné potraviny

  • tuky - sádlo, slanina, lůj, škvarky, špek, Omega, Ceres-soft, přepálené máslo, tučná smetana
  • ve větším množství vejce - žloutky, smažená vejce, míchaná vejce, vařená vejce
  • tučné mléčné výrobky, smetana, šlehačka, plnotučné mléko, smetanové jogurty
  • tučné, uzené, pikantní, plísňové a zrající sýry
  • majonéza, tatarská omáčka, hořčice, worcester, masox, magi, ocet, sójová omáčka
  • smažené brambory (hranolky), bramborový salát
  • tučné maso, ryby a uzeniny (kachna, husa, skopové, rybí konzervy, zvěřina, vnitřnosti, zabijačkové pokrmy), paštiky, klobásy, párky, vuřty, trvanlivé suché salámy
  • smažené pečivo (koblížky, smažený suk), linecká, lístková, odpalovaná a smažená těsta (obsahují v sobě máslo, které projde tepelnou úpravou - může dojít k přepálení)
  • čerstvý chléb (teplé pečivo bývá nadýmavé) celozrnné pečivo a chléb (semínka - obsahují velké množství tuku)
  • kynuté těsto (nadýmá), kynuté knedlíky
  • sušenky, dorty, oplatky (závisí na složení a technologické přípravě), šlehačkové a smetanové kakao, čokoláda (pro velký obsah tuku)
  • zelenina - česnek, cibule, pálivá paprika, zelí, luštěniny, sója, kapusta, hrách, fazole, čočka, květák, houby, ředkvičky, okurky sterilované - vše pro nadýmavost, především luštěniny je vhodné vůbec nezařazovat
  • ovoce - bobuloviny (brusinky, ostružiny, rybíz, angrešt, rebarbora, jahody, maliny, třešně, borůvky, brusinky), hrušky, švestky, fíky, datle, ořechy, mák, rajčatová semínka - vše pro obsah semínek, jež obsahují tuky a nadýmanost; jablečná slupka, kokos
  • dráždivé a pálivé koření - pepř, kari, chilli, pálivá paprika, wasabi a další
  • černá káva, alkohol, perlivé nápoje, silná horká čokoláda, příliš horké nebo příliš studené nápoje
  • cokoliv nadýmavého
  • oříšky, arašídy
  • smažená jídla
  • tučné omáčky, vývary z tučného masa, polévky z nedoporučené zeleniny, s játrovou zavářkou,
  • zabijačková polévka, houbová a luštěninové polévky a omáčky (pro nadýmavost)

.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky