IDDSI (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative), možno přeložit jako Mezinárodní iniciativa pro standardizaci diet při dysfagii, byla založena v roce 2013 s cílem vyvinout celosvětově standardizovanou terminologii a definice k popsání strukturně modifikovaných potravin a zahuštěných tekutin pro jedince s poruchami polykání, s...
VŠECHNY ČLÁNKY
Pro dietu 3 MAL nejsou charakteristická omezení v přípravě jídel, možné je vaření, dušení, pečení i smažení (vhodné jednou týdně).
Vhodné a nevhodné potraviny pro dietu 3 MAL
Méně vhodné potraviny, potraviny s omezením
Vhodné a nevhodné potraviny pro dietu 3 FIT
Jídelníček by měl být co nejvíce pestrý a jídla by měla být rozložena v průběhu celého dne. Vhodné je proto mít 3-5 jídel denně.
Nevhodné - smažení či fritování (nejen že se zbytečně uměle zvyšuje množství tuku v připravovaném jídle, ale zároveň vzniká riziko vzniku přepalovaných tuků)
Zde je uveden seznam obecně doporučovaných a nedoporučovaných potravin. Důležité je ale říct, že každý jedinec je jiný a každý tak může na různé potraviny reagovat různě. Potravina, která pro jednoho může být bezproblémová, může dalšího dráždit a způsobovat mu problémy. Dále je u této diety důležité doporučenou kalorickou hodnotu přijaté potravy...
Vhodné - vaření, dušení, pečení, opékání, grilování, horkovzdušná trouba
Nevhodné potraviny
Vhodné a nevhodné potraviny pro dietu č. 9S
Nevhodné potraviny
Vhodné - vaření, dušení, pečení na vodě a pod pokličkou, lze proto použít jak mikrovlnou, tak horkovzdušnou troubu