Nadýchaný jablečný dort – 8 porcí

06.08.2021

Skvělý jak pro narozeninovou oslavu, tak jako zákusek k odpolednímu čaji. 

  • 40 + 140 g cukru krupice
  • 180 g polohrubé mouky (přibližně 1,8 g tuku)
  • 1 pytlík skořicového cukru
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 3 celá střední vejce (33 g tuku)
  • 8 lžic horké vody
  • 2 zralá jablka, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
  • přibližně 34,8 g tuků na dort = přibližně 4 g tuku na porci

V misce vyšleháme 40 g cukr krupice, žloutky a horkou vodu do tuhé světlé pěny. V druhé misce vyšleháme zase bílky do sněhu, do kterých zašleháme zbylých 120 g cukru krupice. Do žloutkové pěny střídavě přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a bílkový sníh.

Troubu necháme předehřát na 150-160°C.

Do dortové formy vyložené pečícím papírem nalijeme polovinu připraveného těsta, dále položíme vrstvu jablek, které posypeme skořicovým cukrem. Jablka zalijeme zbylou polovinou těsta a dortovou formu vložíme do předehřáté trouby. Že je dort pečený, poznáme například tím, že do něj píchneme špejlí. Pokud se na špejli nelepí těsto, můžeme dort vyndat z troubu. Vyklopíme dort na mřížku a necháme vychladnout. Než jej podáváme, můžeme jej ozdobit poprášením moučkovým cukrem.