Nadýchaný jablečný dort – 8 porcí

06.08.2021

Skvělý jak pro narozeninovou oslavu, tak jako zákusek k odpolednímu čaji. 

  • 40 + 140 g cukru krupice
  • 180 g polohrubé mouky (přibližně 1,8 g tuku)
  • 1 pytlík skořicového cukru
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 3 celá střední vejce (33 g tuku)
  • 8 lžic horké vody
  • 2 zralá jablka, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
  • přibližně 34,8 g tuků na dort = přibližně 4 g tuku na porci

V misce vyšleháme 40 g cukr krupice, žloutky a horkou vodu do tuhé světlé pěny. V druhé misce vyšleháme zase bílky do sněhu, do kterých zašleháme zbylých 120 g cukru krupice. Do žloutkové pěny střídavě přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a bílkový sníh.

Troubu necháme předehřát na 150-160°C.

Do dortové formy vyložené pečícím papírem nalijeme polovinu připraveného těsta, dále položíme vrstvu jablek, které posypeme skořicovým cukrem. Jablka zalijeme zbylou polovinou těsta a dortovou formu vložíme do předehřáté trouby. Že je dort pečený, poznáme například tím, že do něj píchneme špejlí. Pokud se na špejli nelepí těsto, můžeme dort vyndat z troubu. Vyklopíme dort na mřížku a necháme vychladnout. Než jej podáváme, můžeme jej ozdobit poprášením moučkovým cukrem.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky