Vhodné a nevhodné potraviny pro dietu č. 6

31.03.2021

Vhodné potraviny

    • libové maso - libové hovězí, později i libové vepřové (kýta, panenka), kuřecí, krůta, králík, netučné sladkovodní i mořské ryby

    • tuky - pouze přibližně 10g tuku přidat do jídla po jeho uvaření - aby nedošlo k přepálení - máslo, flora, rama, hera, alfa, pomazánkové máslo

    • oleje - slunečnicový, řepkový, olejový

    • nízkotučné mléčné výrobky, kefír, acidofilní mléko, nízkotučné mléko, nízkotučný sýr (eidam do 30% tuku), Lučina, Žervé, ovocné jogurty, bílý jogurt, termix, pribináček, pudink, tvaroh

    • vejce - max 1 kus týdně v jakékoliv úpravě

    • pečivo - neslané, světlé, nízkobílkovinné

    • jakékoliv ovoce

    • jakákoliv zelenina

    • těstoviny (pokud možno bezvaječné), rýže

    • moučníky - rýžový nebo krupicový nákyp (pozor ale na suroviny a technologickou přípravu jídla), piškotová těsta (pozor na velké množství vajec)

    • knedlíky (kypřené kypřícím práškem, aby nedošlo k nadýmání)

    • bílý, třtinový, hroznový cukr, med

    • koření pouze nedráždivé (kmín, bobkový list, kopr, pažitka, libeček, bazalka, petrželová či celerová nať, v malém množství i majoránka)

    • med

    • vývary z libového masa, zeleninové vývary v souladu s vhodnou zeleninou, vývary se zavářkou (nudle, kapání, rýže), bramborová polévka (pouze malým množstvím majoránky pro nadýmavost), mrkvová polévka, rybí polévka, drožďová polévka, komínová polévka

    • omáčky - pozor pouze na omáčky s cibulovým základem (smažením cibule na začátku může vzniknou přepálený tuk) - svíčková (s použitím nízkotučné smetany!), rajská, koprová, houbová

    • Bramborová kaše (ne z plnotučného mléka), bramborové placky, bramborové šišky, noky, knedlíky (práškové, ne kynuté)

    • rajčatový protlak

    • Čaj - ovocný, zelený, slabý černý, kmínový, bylinkový, šípkový

    • slabé kakao, bílá káva

    • ovocné šťávy a mošty

    • minerální vody 

    Nevhodné potraviny

    • velké množství masa - viz nahoře doporučené dávkování

    • velmi slané potraviny

    • tuky - sádlo, slanina, lůj, škvarky, špek, Omega, Ceres-soft, přepálené máslo, smetana,

    • vejce - žloutky, smažená vejce, míchaná vejce, vařená vejce, vaječné saláty

    • tučné mléčné výrobky, smetana, šlehačka, plnotučné mléko, smetanové jogurty

    • tučné, uzené, pikantní, plísňové a zrající sýry

    • majonéza, tatarská omáčka, hořčice, worcester, masox, magi, ocet, sójová omáčka

    • smažené brambory (hranolky), bramborový salát

    • tučné maso, ryby (kachna, husa, skopové, rybí konzervy, zvěřina, vnitřnosti, zabijačkové pokrmy), paštiky, klobásy, párky, vuřty, trvanlivé suché salámy

    • uzeniny obecně - obsahují velké procento soli - klobásy, párky, vuřty, trvanlivé suché salámy

    • kynuté knedlíky

    • dráždivé a pálivé koření - pepř, kari, chilli, pálivá paprika, wasabi a další

    • černá káva, alkohol, perlivé nápoje, silná horká čokoláda, příliš horké nebo příliš studené nápoje

    • tučné omáčky, omáčky z tučné smetany, vývary z tučného masa, zabijačková polévka

      Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky