Vhodné a nevhodné potraviny pro dietu č. 6
Vhodné potraviny
libové maso - libové hovězí, později i libové vepřové (kýta, panenka), kuřecí, krůta, králík, netučné sladkovodní i mořské ryby
tuky - pouze přibližně 10g tuku přidat do jídla po jeho uvaření - aby nedošlo k přepálení - máslo, flora, rama, hera, alfa, pomazánkové máslo
oleje - slunečnicový, řepkový, olejový
nízkotučné mléčné výrobky, kefír, acidofilní mléko, nízkotučné mléko, nízkotučný sýr (eidam do 30% tuku), Lučina, Žervé, ovocné jogurty, bílý jogurt, termix, pribináček, pudink, tvaroh
vejce - max 1 kus týdně v jakékoliv úpravě
pečivo - neslané, světlé, nízkobílkovinné
jakékoliv ovoce
jakákoliv zelenina
těstoviny (pokud možno bezvaječné), rýže
moučníky - rýžový nebo krupicový nákyp (pozor ale na suroviny a technologickou přípravu jídla), piškotová těsta (pozor na velké množství vajec)
knedlíky (kypřené kypřícím práškem, aby nedošlo k nadýmání)
bílý, třtinový, hroznový cukr, med
koření pouze nedráždivé (kmín, bobkový list, kopr, pažitka, libeček, bazalka, petrželová či celerová nať, v malém množství i majoránka)
med
vývary z libového masa, zeleninové vývary v souladu s vhodnou zeleninou, vývary se zavářkou (nudle, kapání, rýže), bramborová polévka (pouze malým množstvím majoránky pro nadýmavost), mrkvová polévka, rybí polévka, drožďová polévka, komínová polévka
omáčky - pozor pouze na omáčky s cibulovým základem (smažením cibule na začátku může vzniknou přepálený tuk) - svíčková (s použitím nízkotučné smetany!), rajská, koprová, houbová
Bramborová kaše (ne z plnotučného mléka), bramborové placky, bramborové šišky, noky, knedlíky (práškové, ne kynuté)
rajčatový protlak
Čaj - ovocný, zelený, slabý černý, kmínový, bylinkový, šípkový
slabé kakao, bílá káva
ovocné šťávy a mošty
minerální vody
Nevhodné potraviny
velké množství masa - viz nahoře doporučené dávkování
velmi slané potraviny
tuky - sádlo, slanina, lůj, škvarky, špek, Omega, Ceres-soft, přepálené máslo, smetana,
vejce - žloutky, smažená vejce, míchaná vejce, vařená vejce, vaječné saláty
tučné mléčné výrobky, smetana, šlehačka, plnotučné mléko, smetanové jogurty
tučné, uzené, pikantní, plísňové a zrající sýry
majonéza, tatarská omáčka, hořčice, worcester, masox, magi, ocet, sójová omáčka
smažené brambory (hranolky), bramborový salát
tučné maso, ryby (kachna, husa, skopové, rybí konzervy, zvěřina, vnitřnosti, zabijačkové pokrmy), paštiky, klobásy, párky, vuřty, trvanlivé suché salámy
uzeniny obecně - obsahují velké procento soli - klobásy, párky, vuřty, trvanlivé suché salámy
kynuté knedlíky
dráždivé a pálivé koření - pepř, kari, chilli, pálivá paprika, wasabi a další
černá káva, alkohol, perlivé nápoje, silná horká čokoláda, příliš horké nebo příliš studené nápoje
tučné omáčky, omáčky z tučné smetany, vývary z tučného masa, zabijačková polévka