Vhodné a nevhodné potraviny pro dietu č. 9S

31.03.2021

Vhodné potraviny

      • libové maso - např. kuřecí, hovězí, telecí, králík, krůtí, vepřové

      • vybrané uzeniny - např. nízkotučná libová šunka (vepřová, krůtí, kuřecí), později možný i drůbeží dietní salám s vysokým obsahem masa, dietní párky

      • libové ryby - sladkovodní i mořské - mořská štika, treska, lín, hladkoun, štika, garnát, rejnok

      • nízkotučné mléčné výrobky, mléko pouze nízkotučné, kefír, acidofilní mléko, nízkotučný sýr (eidam do 30 % tuku), nízkotučný jogurt (max. 3 % tuku v sušině), netučný tvaroh

      • vejce pouze jako součást pokrmů (např. těsta), jinak ne, žloutek obsahuje vysoké množství cholesterolu

      • pečivo - nikdy ne teplé a čerstvé - nadýmá chléb pšeničný (na rozdíl od celozrnných chlebů nebo tukového pečiva obsahuje jenom málo tuku a neobsahuje semínka), netučné housky

      • rýže, těstoviny

      • brambory

      • knedlíky (kypřené kypřícím práškem, aby nedošlo k nadýmání)

      • ovoce - mimo bobulovin a rajčatových semínek (dráždění trávicího ústrojí a větší množství tuku), jablečných slupek či kokosu, vhodná jsou tedy např. oloupaná jablka, hroznové víno, meruňky, meloun, pomeranče, mandarinky, grepy, citrón, kompoty, šťávy, mošty, džusy, pyré, přesnídávky

      • zelenina - pouze nenadýmavá, nedráždivá, nepálivá, bez semínek a ne nedoporučovanou diabetikům (vysvětlení viz diabetická), např. petržel, celer, červená řepa, špenát, hlávkový salát, mrkev (pouze v omezené míře, např. do polévek, z důvodu vyššího obsahu cukru)

      • Bramborová kaše (ne z plnotučného mléka), bramborové placky, bramborové šišky, noky, knedlíky (práškové, ne kynuté)

      • Tuky nikdy nesmí být tepelně upraveny a nesmí být překročeno pravidlo 10 g na porci - mezi povolené tuky v malém množství patří máslo, pomazánkové máslo, Hera, Flora, Rama, slunečnicový olej, řepkový olej, olivový olej

      • vývary z libového masa, zeleninové vývary v souladu s vhodnou zeleninou, vývary se zavářkou (nudle, kapání, rýže), bramborová polévka (s pouze malým množstvím majoránky pro nadýmavost!), rybí polévka, kmínová polévka

      • rajčatový protlak

      • koření pouze nedráždivé (kmín, bobkový list, kopr, pažitka, libeček, bazalka, petrželová či celerová nať)

      • nápoje - voda (s citrónem), neslazené čaje (např. čaj z borůvkového listí pomáhá snižovat glykémii), bílá káva, minerální vody (v lepším případě bez přidaných sladidel), ovocné šťávy, mošty, džusy - vše bez cukru

    Nevhodné potraviny

      • tučné maso, ryby a uzeniny (kachna, husa, skopové, rybí konzervy, zvěřina, vnitřnosti, zabijačkové pokrmy), paštiky, klobásy, párky, vuřty, trvanlivé suché salámy

      • tuky - sádlo, slanina, lůj, škvarky, špek, Omega, Ceres-soft, přepálené máslo, smetana

      • oleje - kokosový a palmový - především ve sladkých pokrmech

      • vejce - žloutky, smažená vejce, míchaná vejce, vařená vejce

      • tučné mléčné výrobky, smetana, šlehačka, plnotučné mléko, smetanové jogurty

      • tučné, uzené, pikantní, plísňové a zrající sýry

      • majonéza, tatarská omáčka, hořčice, worcester, masox, magi, ocet, sójová omáčka

      • smažené brambory (hranolky), bramborový salát

      • smažené pečivo (koblížky, smažený suk), linecká, lístková, odpalovaná a smažená těsta (obsahují v sobě máslo, které projde tepelnou úpravou - může dojít k přepálení)

      • čerstvý chléb (teplé pečivo bývá nadýmavé)

      • celozrnné pečivo a chléb (nadýmavé + semínka - dráždí trávicí trakt a obsahují velké množství tuku), bílé pečivo - veka, tukový rohlík a houska, bílý chléb a sladké pečivo

      • kynuté těsto (nadýmá), kynuté knedlíky

      • sušenky, dorty, oplatky (závisí na složení a technologické přípravě), šlehačkové a smetanové dorty, ořechové, kokosové a makové moučníky, koblihy, smetanové mražené dezerty

      • kakao, čokoláda (pro velký obsah tuku a cukru)

      • zelenina - česnek, cibule, pálivá paprika, zelí, luštěniny, sója, kapusta, hrách, fazole, čočka, květák, houby, ředkvičky, okurky sterilované - vše pro nadýmavost

      • ovoce - bobuloviny (brusinky, ostružiny, rybíz, angrešt, rebarbora, jahody, maliny, třešně, borůvky, brusinky), hrušky, švestky, fíky, datle, ořechy, mák, rajčatová semínka - vše pro obsah semínek, jež obsahují tuky a nadýmavost; jablečná slupka, kokos, banány!!!, hrušky, višně, švestky, třešně - vysoký obsah fruktózy

      • dráždivé a pálivé koření - pepř, kari, chilli, pálivá paprika, wasabi a další

      • černá káva, perlivé nápoje, silná horká čokoláda, příliš horké nebo příliš studené nápoje, slazené nápoje a džusy

      • alkohol - v kombinaci s inzulinovou léčbou může vyvolávat těžkou hypoglykémii (alkohol obsahuje také obrovské množství cukrů)

      • cokoliv nadýmavého

      • oříšky, arašídy

      • smažená jídla

      • tučné omáčky, vývary z tučného masa, polévky z nedoporučené zeleniny, s játrovou zavářkou, zabijačková polévka, houbová a luštěninové polévky a omáčky (pro nadýmavost)

      Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky