Vhodné a nevhodné potraviny pro dietu č. 9S
Vhodné potraviny
libové maso - např. kuřecí, hovězí, telecí, králík, krůtí, vepřové
vybrané uzeniny - např. nízkotučná libová šunka (vepřová, krůtí, kuřecí), později možný i drůbeží dietní salám s vysokým obsahem masa, dietní párky
libové ryby - sladkovodní i mořské - mořská štika, treska, lín, hladkoun, štika, garnát, rejnok
nízkotučné mléčné výrobky, mléko pouze nízkotučné, kefír, acidofilní mléko, nízkotučný sýr (eidam do 30 % tuku), nízkotučný jogurt (max. 3 % tuku v sušině), netučný tvaroh
vejce pouze jako součást pokrmů (např. těsta), jinak ne, žloutek obsahuje vysoké množství cholesterolu
pečivo - nikdy ne teplé a čerstvé - nadýmá chléb pšeničný (na rozdíl od celozrnných chlebů nebo tukového pečiva obsahuje jenom málo tuku a neobsahuje semínka), netučné housky
rýže, těstoviny
brambory
knedlíky (kypřené kypřícím práškem, aby nedošlo k nadýmání)
ovoce - mimo bobulovin a rajčatových semínek (dráždění trávicího ústrojí a větší množství tuku), jablečných slupek či kokosu, vhodná jsou tedy např. oloupaná jablka, hroznové víno, meruňky, meloun, pomeranče, mandarinky, grepy, citrón, kompoty, šťávy, mošty, džusy, pyré, přesnídávky
zelenina - pouze nenadýmavá, nedráždivá, nepálivá, bez semínek a ne nedoporučovanou diabetikům (vysvětlení viz diabetická), např. petržel, celer, červená řepa, špenát, hlávkový salát, mrkev (pouze v omezené míře, např. do polévek, z důvodu vyššího obsahu cukru)
Bramborová kaše (ne z plnotučného mléka), bramborové placky, bramborové šišky, noky, knedlíky (práškové, ne kynuté)
Tuky nikdy nesmí být tepelně upraveny a nesmí být překročeno pravidlo 10 g na porci - mezi povolené tuky v malém množství patří máslo, pomazánkové máslo, Hera, Flora, Rama, slunečnicový olej, řepkový olej, olivový olej
vývary z libového masa, zeleninové vývary v souladu s vhodnou zeleninou, vývary se zavářkou (nudle, kapání, rýže), bramborová polévka (s pouze malým množstvím majoránky pro nadýmavost!), rybí polévka, kmínová polévka
rajčatový protlak
koření pouze nedráždivé (kmín, bobkový list, kopr, pažitka, libeček, bazalka, petrželová či celerová nať)
nápoje - voda (s citrónem), neslazené čaje (např. čaj z borůvkového listí pomáhá snižovat glykémii), bílá káva, minerální vody (v lepším případě bez přidaných sladidel), ovocné šťávy, mošty, džusy - vše bez cukru
Nevhodné potraviny
tučné maso, ryby a uzeniny (kachna, husa, skopové, rybí konzervy, zvěřina, vnitřnosti, zabijačkové pokrmy), paštiky, klobásy, párky, vuřty, trvanlivé suché salámy
tuky - sádlo, slanina, lůj, škvarky, špek, Omega, Ceres-soft, přepálené máslo, smetana
oleje - kokosový a palmový - především ve sladkých pokrmech
vejce - žloutky, smažená vejce, míchaná vejce, vařená vejce
tučné mléčné výrobky, smetana, šlehačka, plnotučné mléko, smetanové jogurty
tučné, uzené, pikantní, plísňové a zrající sýry
majonéza, tatarská omáčka, hořčice, worcester, masox, magi, ocet, sójová omáčka
smažené brambory (hranolky), bramborový salát
smažené pečivo (koblížky, smažený suk), linecká, lístková, odpalovaná a smažená těsta (obsahují v sobě máslo, které projde tepelnou úpravou - může dojít k přepálení)
čerstvý chléb (teplé pečivo bývá nadýmavé)
celozrnné pečivo a chléb (nadýmavé + semínka - dráždí trávicí trakt a obsahují velké množství tuku), bílé pečivo - veka, tukový rohlík a houska, bílý chléb a sladké pečivo
kynuté těsto (nadýmá), kynuté knedlíky
sušenky, dorty, oplatky (závisí na složení a technologické přípravě), šlehačkové a smetanové dorty, ořechové, kokosové a makové moučníky, koblihy, smetanové mražené dezerty
kakao, čokoláda (pro velký obsah tuku a cukru)
zelenina - česnek, cibule, pálivá paprika, zelí, luštěniny, sója, kapusta, hrách, fazole, čočka, květák, houby, ředkvičky, okurky sterilované - vše pro nadýmavost
ovoce - bobuloviny (brusinky, ostružiny, rybíz, angrešt, rebarbora, jahody, maliny, třešně, borůvky, brusinky), hrušky, švestky, fíky, datle, ořechy, mák, rajčatová semínka - vše pro obsah semínek, jež obsahují tuky a nadýmavost; jablečná slupka, kokos, banány!!!, hrušky, višně, švestky, třešně - vysoký obsah fruktózy
dráždivé a pálivé koření - pepř, kari, chilli, pálivá paprika, wasabi a další
černá káva, perlivé nápoje, silná horká čokoláda, příliš horké nebo příliš studené nápoje, slazené nápoje a džusy
alkohol - v kombinaci s inzulinovou léčbou může vyvolávat těžkou hypoglykémii (alkohol obsahuje také obrovské množství cukrů)
cokoliv nadýmavého
oříšky, arašídy
smažená jídla
tučné omáčky, vývary z tučného masa, polévky z nedoporučené zeleniny, s játrovou zavářkou, zabijačková polévka, houbová a luštěninové polévky a omáčky (pro nadýmavost)