Vhodné a nevhodné potraviny pro diabetickou dietu
Zde je uveden seznam obecně doporučovaných a nedoporučovaných potravin. Důležité je ale říct, že každý jedinec je jiný a každý tak může na různé potraviny reagovat různě. Potravina, která pro jednoho může být bezproblémová, může dalšího dráždit a způsobovat mu problémy. Obzvláště u této diety by povolené množství sacharidů ve stravě pro každého jedince měl individuálně posoudit ošetřující lékař.
Standardně bývá uváděno:
obézní diabetik - 175 g sacharidů denně
nejběžnější - 225 g sacharidů denně
pro těhotné diabetičky - 275 g sacharidů denně
mladistvý diabetik - 325 g sacharidů denně
Vhodné potraviny
libové maso - telecí, kuřecí, krůtí, jehněčí, hovězí, vepřové, zvěřina (ne příliš tučná)
uzeniny - libová kuřecí či krůtí šunka, dietní párky
libové ryby - sladkovodní i mořské - mořská štika, treska, lín, hladkoun, štika, garnát, rejnok
nízkotučné mléčné výrobky - nízkotučné mléko, kefír, netučný tvaroh, nízkotučné sýry a bílé jogurty
vejce - v omezeném množství (žloutek obsahuje velmi vysoké množství cholesterolu)
pečivo - chléb tmavý, celozrnný, žitný, vícezrnný, pšeničný (na rozdíl od bílého pečiva neobsahují tolik tuků)
rýže, těstoviny
ovoce - jablko, hroznové víno, meruňky, mandarinka, pomeranč, grep, citrón, meloun, rybíz, borůvky (proč zrovna tyto druhy ovoce? - důležitý je obsah fruktózy, což je jednoduchý ovocný cukr)
zelenina - jakákoliv - pro diabetika patří čerstvá zelenina mezi vůbec nejvhodnější potraviny (s výjimkou sladkých druhů, viz seznam nevhodných potravin)
vývary z libového masa, zeleninové vývary v souladu s vhodnou zeleninou, vývary se zavářkou (nudle, kapání, rýže), bramborová polévka (s pouze malým množstvím majoránky pro nadýmavost!), rybí polévka, kmínová polévka
rajčatový protlak
rostlinné tuky a oleje - Flora, Rama, Perla, Alfa, slunečnicový, řepkový či olivový olej
koření individuálně podle snášenlivosti pacienta
nápoje - voda (s citrónem), neslazené čaje, bílá káva, minerální vody (v lepším případě bez přidaných sladidel), ovocné šťávy, mošty, džusy - vše bez cukru
Nevhodné potraviny
- tučné maso - husa, kachna, uzené maso
- uzeniny - salámy, párky, klobásy, vuřty
- plnotučné mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty
- tučné sýry a jogurty, tučný tvaroh
- majonéza
- vejce - více jak 2 vejce týdně (ne jako součást těst a pokrmů)
- bílé pečivo - veka, tukový rohlík a houska, bílý chléb, dorty, zákusky a sladké pečivo
- ovoce - banány, hrušky, višně, švestky, třešně - vysoký obsah fruktózy
- zelenina - mrkev, kukuřice a hrášek - při jejich konzumaci je třeba započítat je do denního příjmu sacharidů
- živočišné tuky jako sádlo, slanina, špek, škvarky, máslo, Omega
- oleje - kokosový a palmový - především ve sladkých pokrmech
- slazené nápoje a džusy
- alkohol - v kombinaci s inzulinovou léčbou může vyvolávat těžkou hypoglykémii, alkohol obsahuje také obrovské množství cukrů