Vhodné a nevhodné potraviny pro diabetickou dietu

16.02.2021

Zde je uveden seznam obecně doporučovaných a nedoporučovaných potravin. Důležité je ale říct, že každý jedinec je jiný a každý tak může na různé potraviny reagovat různě. Potravina, která pro jednoho může být bezproblémová, může dalšího dráždit a způsobovat mu problémy. Obzvláště u této diety by povolené množství sacharidů ve stravě pro každého jedince měl individuálně posoudit ošetřující lékař.


Standardně bývá uváděno:

obézní diabetik - 175 g sacharidů denně

nejběžnější - 225 g sacharidů denně

pro těhotné diabetičky - 275 g sacharidů denně

mladistvý diabetik - 325 g sacharidů denně

Vhodné potraviny

    • libové maso - telecí, kuřecí, krůtí, jehněčí, hovězí, vepřové, zvěřina (ne příliš tučná)

    • uzeniny - libová kuřecí či krůtí šunka, dietní párky

    • libové ryby - sladkovodní i mořské - mořská štika, treska, lín, hladkoun, štika, garnát, rejnok

    • nízkotučné mléčné výrobky - nízkotučné mléko, kefír, netučný tvaroh, nízkotučné sýry a bílé jogurty

    • vejce - v omezeném množství (žloutek obsahuje velmi vysoké množství cholesterolu)

    • pečivo - chléb tmavý, celozrnný, žitný, vícezrnný, pšeničný (na rozdíl od bílého pečiva neobsahují tolik tuků)

    • rýže, těstoviny

    • ovoce - jablko, hroznové víno, meruňky, mandarinka, pomeranč, grep, citrón, meloun, rybíz, borůvky (proč zrovna tyto druhy ovoce? - důležitý je obsah fruktózy, což je jednoduchý ovocný cukr)

    • zelenina - jakákoliv - pro diabetika patří čerstvá zelenina mezi vůbec nejvhodnější potraviny (s výjimkou sladkých druhů, viz seznam nevhodných potravin)

    • vývary z libového masa, zeleninové vývary v souladu s vhodnou zeleninou, vývary se zavářkou (nudle, kapání, rýže), bramborová polévka (s pouze malým množstvím majoránky pro nadýmavost!), rybí polévka, kmínová polévka

    • rajčatový protlak

    • rostlinné tuky a oleje - Flora, Rama, Perla, Alfa, slunečnicový, řepkový či olivový olej

    • koření individuálně podle snášenlivosti pacienta

    • nápoje - voda (s citrónem), neslazené čaje, bílá káva, minerální vody (v lepším případě bez přidaných sladidel), ovocné šťávy, mošty, džusy - vše bez cukru

Nevhodné potraviny

  • tučné maso - husa, kachna, uzené maso
  • uzeniny - salámy, párky, klobásy, vuřty
  • plnotučné mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty
  • tučné sýry a jogurty, tučný tvaroh
  • majonéza
  • vejce - více jak 2 vejce týdně (ne jako součást těst a pokrmů)
  • bílé pečivo - veka, tukový rohlík a houska, bílý chléb, dorty, zákusky a sladké pečivo
  • ovoce - banány, hrušky, višně, švestky, třešně - vysoký obsah fruktózy
  • zelenina - mrkev, kukuřice a hrášek - při jejich konzumaci je třeba započítat je do denního příjmu sacharidů
  • živočišné tuky jako sádlo, slanina, špek, škvarky, máslo, Omega
  • oleje - kokosový a palmový - především ve sladkých pokrmech
  • slazené nápoje a džusy
  • alkohol - v kombinaci s inzulinovou léčbou může vyvolávat těžkou hypoglykémii, alkohol obsahuje také obrovské množství cukrů