Základní zeleninový vývar

07.04.2021

Skvělé jako základ i pro další recepty, proto nevadí, když zbude. Lze jej nalít do plastové mističky a dát zamrazit na příště.

  • 2 velké mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • 1 celer
  • 2 velké cibule
  • česnek (podle chuti 3-4 stroužky)
  • petržel kudrnka (8-10 stonků - opět podle chuti)
  • bobkový list (2 listy)
  • pepř v celku (5 kuliček) a nové koření (4 kuličky)
  • 2,5 l vody

1. Veškerou zeleninu omyjeme, oloupeme a mrkev, celer a kořenovou petržel nastrouháme na struhadle nahrubo. 

2. Všechny ingredience společně dáme do velkého hrnce a dáme vařit. 

3. Necháme vařit 30 minut.

4. Vývar necháme chvíli vychladnout a přecedíme přes síto. Pokud nemáte jemné síto, můžeme vývar přecedit třeba přes látkový kapesník.