Základní zeleninový vývar
07.04.2021
Skvělé jako základ i pro další recepty, proto nevadí, když zbude. Lze jej nalít do plastové mističky a dát zamrazit na příště.
- 2 velké mrkve
- 2 kořenové petržele
- 1 celer
- 2 velké cibule
- česnek (podle chuti 3-4 stroužky)
- petržel kudrnka (8-10 stonků - opět podle chuti)
- bobkový list (2 listy)
- pepř v celku (5 kuliček) a nové koření (4 kuličky)
- 2,5 l vody

1. Veškerou zeleninu omyjeme, oloupeme a mrkev, celer a kořenovou petržel nastrouháme na struhadle nahrubo.
2. Všechny ingredience společně dáme do velkého hrnce a dáme vařit.
3. Necháme vařit 30 minut.
4. Vývar necháme chvíli vychladnout a přecedíme přes síto. Pokud nemáte jemné síto, můžeme vývar přecedit třeba přes látkový kapesník.