Dieta se sníženým obsahem tuků (méně jak 60 gramů tuků na den)

Něco málo na úvod

Tato dieta bývá často doporučována pacientům s onemocněním žlučníku - nejčastěji se jedná o pacienty se žlučníkovými kameny, chronickou postradiační enteritidou (o problematice výživy onkologických pacientů brzy zveřejníme článek), nebo pacienti s pankreatitidou (i jako přechod z diet s velmi nízkým a nízkým obsahem tuků). Funguje také jako základní prevence před tolik obávanou žlučníkovou kolikou. Žlučník, jak je vysvětleno zde, je svojí funkcí úzce spojený a závislý na játrech, proto je žlučníková dieta do značné míry podobná dietě jaterní.

Tato dieta nebývá doporučována pouze jako již zmíněná prevence žlučníkové koliky, ale často i po operativním odstranění žlučníku. Zpravidla je doporučováno dodržovat dietu alespoň v délce jednoho měsíce po zákroku. Stejně ale jako všechny operace, i tato s sebou nese svá rizika. Mezi ně patří také možné dlouhodobější potíže se zažíváním a tím pádem i nutnost dodržování žlučníkové diety dlouhodobě. Tuto skutečnost je nicméně VŽDY nutné konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Co je důležité vědět

Hlavní funkcí žlučníku je skladování a zahušťování žluči, která je pak stahem žlučníku vypuzena do žlučových cest a odtud odchází do tenkého střeva. Žluč je nutná především při štěpení tuků a právě pokud daná potrava obsahuje zvýšené množství tuků, je v tenkém střevě zvýšená potřeba žluči a tím pádem je i více zatěžován žlučník. Při této dietě je proto důležitý výběr tuků v potravě, korigování jejich množství a také technologická příprava jídel, aby bylo zamezeno vzniku přepalovaných tuků. Omezeny jsou tak potraviny s vyšším obsahem tuku a cholesterolu. Dále je také základem nekonzumovat dráždivé, pálivé a nadýmavé potraviny a nápoje. Výhodou je také jíst pravidelně a několikrát denně v menších dávkách a pravidelný pitný režim. To může působit i jako prevence vzniku žlučových kamenů - žluč je více naředěná a vylučuje se pravidelněji a tolik se nehromadí.




d

Kolika

- velmi silná bolest břicha, typická tím, že rytmicky zesiluje a zeslabuje během krátké doby,

- je dána zpravidla silnými stahy hladké svaloviny (jednoduše řečeno té svaloviny, kterou nemůžeme ovládat sami vůlí, například ta svalovina, která tvoří orgánynemůžu se rozhodnout, že "teď se mi stáhne střevo"),

- mezi nejčastější paří právě žlučníková kolika - žlučník se stahem své svaloviny reaguje např. na kamének zaklínený v krčku žlučníku.


d

Proč jsou škodlivé tzv. přepalované tuky?

Přepálený tuk vzniká vystavením tuku teplotě nad jeho bod přepálení. Každý tuk má jiný bod přepálení. Jednoduše řečeno, vystavením tuku nad pro něj určitou teplotu dojde k částečné změně jeho chemické podstaty. Takovéto tuky jsou pak zdrojem trans mastných kyselin, které ve složitém procesu trávení tuků dávají za vznik většího množství "zlého" LDL-cholesterolu na úkor "dobrého" HDL-cholesterolu. LDL-cholesterol je nebezpečný v tom, že se může usazovat ve stěnách tepen a tím zvyšovat riziko vzniku aterosklerózy.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky